Automata garázskapu és garázsajtó

Új garázskapuknál az esetek döntő többségében automata garázsajtó kerül beépítésre. Az automatika beszerelési költsége és jellemzően a beszerzési ára is kedvezőbb abban az esetben, ha együtt vásárolja meg a garázsajtót és az automatikát. Természetesen van lehetőség manuálisan működtethető garázsajtó beépítésére is, ebben az esetben egy külső-belső fogantyúgarnitúrát szerelünk fel, amit egy hengerzárbetét segítségével kívülről kulccsal zárhat be, belülről pedig egy kis retesz segítségével.

Az automata garázsajtó esetében maga a garázsajtó egy húzómotorral felszerelten kerül beépítésre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az automatika egy sínben futtatott szánnal (egy konzolon keresztül) felhúzza maga után a garázsajtót.

Automata garázsajtó áramszüneti kioldóval

Garázskapu, garázsajtó automatika

A garázsajtó automatikák mindegyikét felszerelik egy alapvető biztonsági eszközzel áramszünet esetére. Ez az úgynevezett áramszüneti kioldó. Ezt a kioldót azonban csak abban az esetben tudjuk használni az automata garázsajtónál, ha bent állunk az automatika oldalán.

Automata garázsajtó kioldó

Ha kívül vagyunk és nincs más lehetőség arra, hogy bemenjünk a garázsba, akkor nem tudjuk ezt a funkciót bekapcsolni az automata garázsajtón. Ilyenkor is van megoldás, a külső áramszüneti kioldó. Ennek segítségével áramszünet esetén kívülről is használható az automata garázsajtó.

Automata garázsajtó

Hörmann automata garázsajtó

A Hörmann automata garázsajtó alapesetben tartalmazza a belső áramszüneti vészkioldót, valamint opcionálisan vásárolható külső vészkioldó is. Ez utóbbi akkor lehet különösen fontos, ha az adott helyre nincs máshonnan bejárási lehetőség. Ilyenkor egy esetleges meghibásodás vagy áramszünet ahhoz vezet, hogy nem tudjuk kinyitni a kaput. Ekkor megoldás a külső kioldó. Alapesetben legalább két kulccsal szállítjuk, melyet könnyen másolhat. Érdemes minden esetben egyet tartani az autóban is, mert gyakran előfordul a helyzet, hogy nem találjuk ezt a kulcsot :)

Miért érdemes a Hörmann automata garázsajtót választani?

  • Több mint 50 év professzionális gyártási tapasztalat
  • A Holhós Kapu több mint 15 éve sikeresen telepíti az automata garázsajtókat
  • Egyedülállóan 5 év garancia a mozgató automatikákra
  • Gyors és dinamikus alkatrészellátás 10 év múlva is
  • Ha automata garázsajtó, akkor Hörmann!

Melyik típust ajánljuk és miért?

Feltételezem több weboldalt is megnézett már, mindenhol két típust talál a garázsajtók esetében a szekcionál és a billenő típust. A választás sokszor a kettő között nagyon egyszerű: billenős típust csak akkor javaslunk, ha pusztán egy fizikai lezárásra van szükség, azaz sem az esztétikum, sem a hőszigetelés nem számít, illetve nem nyílik olyan helyre a kapu, ami előtt tartózkodhat bármi értéke, rosszabb esetben személyek. Ezt a típust tehát csak záróelemként használjuk, azaz valami védje a mögött lévő értékeket.

A szekcionált típus már egy jóval komolyabb technológia, körkörös szigeteléssel és biztonsági eszközökkel ellátva. Ez lépcsőzetesen un. szekciókból megy fel a mennyezetre, az aljzattal párhuzamosan. Az egyes szekciók maguk a kapu panelek. Ezek a panelek lehetnek teljesen szigeteletlenek vagy 42mm erősen hőszigetelt típusok. Az előbbit LTE az utóbbit pedig LPU fantázianévvel illetjük. A jól hőszigetelt típus a leggyakoribb termék, ezzel gyakorlatilag minden nap találkozik Ön is.

Szerkezete

Alapvetően a panelokból, a panelt vezető sínekből és a mozgató rugókból áll össze a kapu. A rugó szerepe az ajtó mozgatásában van. Segítségével könnyedén mozognak az amúgy 10-25kg súlyú panelek és a mozgató automatikák munkáját is könnyíti. Rugó típus szerint lehetnek oldalt húzórugósak vagy felső torziós rugóak. Ezek kiosztását jellemzően a kapuk mérete és súlya határozza meg. Ökölszabályként a húzórugós típusokat 3m szélesség alatt használják.

A garázsajtó árak

Minden egyes típus más áron érhető el. A gyakorlatban minden árat a megadott Hörmann árlistából számolunk, az Önre szabott egyedi kedvezménnyel. Mára már gyakorlattá vált, hogy egyes méretek éves akcióban jóval kedvezőbben érhetőek el, mint sima listaáras típusok. Érdemes még a felújítás vagy építkezés előtt erről táájékozódni, így később jelentősebb összegeket takaríthat meg. Az akciót minden évben újra hirdetik és általában egész évben elérhetőek, akár kertkapu nyitóval együtt kombinálva is.

Amit még érdemes tudni

A Hörmann távirányítók már az egyedi oda-vissza kommuikáló távvezérléssel kerülnek piacra. A távirányítók programozása minden garázskapu esetében egyszerű. Az elsőt telepítéskor programozza rá a szerelő kolléga, a továbbiak másolása már a meglévő távirányítóról működik az esetek döntő többségében. Sokszor keresett adat a hőátbocsátási tényező a kapuk esetében – itt érdeme kiemelten figyelni! A legtöbb gyártó a labor értéket adja meg , egy bizonyos K értékben, melyet a helyszínen gyakorlatilag lehetetlen produkálni.

LPU szigetelt garázskapu hőátbocsátási tényező

Nevezik még a gyakorlatban K és U értéknek egyaránt. Ha már vásárolt új ablakot, biztosan találkozott a kifejezéssel, és látni fogja, hogy milyen elképesztő hőszigetelést lehet elérni a Hörmann termékekkel.

  • u= 0,5 W/m2K lamella-érték
  • u= 0,9 W/m2K kapulap-érték
  • u=1,3 W/m2K kapu-érték

Mint látja rá tudnánk írni a kapukra a 0,5W/m2K K értéket is, de a valóságban a beépített kapu értéke 1,3 lesz. Fontosnak tartjuk a korrekt tájékoztatást, így Ön is látja, milyen kiemelkedő ez az érték más, a piacon lévő 4 cm szigetelésű kapukhoz viszonyítva.

Automata garázsajtó, az otthon dísze

Külső megjelenése mellett egyaránt fontos tudni, hogy a Hörmann meghajtások bordásszíjjal készülnek, azaz csendesek és karbantartás menetesek is egyben. Széria felszereltségkén tartalmazzák a belső áramszüneti kioldót, csakúgy mint a feltolási elleni betörésvédelmet és az intelligens nyomaték határolót. Ezekről bővebben a motorok részénl talál tájékoztatást.

Hogyan tovább?