Billenő garázsajtó

Egyszerű, olcsó megoldás elsősorban sorgarázsokhoz. A billenő garázskapu ideális megoldás lehet olyan helyekre, ahol garantáltak a következő feltételek:

  • Nem lesz soha fűtött a garázs
  • Az esetleges hidegfoltok nem okoznak gondot (fagyás)

Lényeg a lényeg, a billenő garázskapuk teljesen szigeteletlenek és utólagosan is csak nehezen hőszigetelhetők. Ennek oka az, hogy a körkörös gumitömítés – ami minden szekcionált (lamellás) garázskapunál alapfelszereltség – hiányzik és utólag sajnos nem lehet beépíteni sem.

Billenő garázskapuk

Éppen ezért a leggyakoribb esetben a billenős garázskapukat olyan különálló garázsokra vagy tárolókra szoktuk javasolni, ahol egyáltalán nincs fűtés és nincs gyakran használva a helyiség. Billenő garázskapu helyett minden esetben hőszigeteletlen – utólag hőszigetelhető – garázskaput szoktam javasolni.

Ebben az esetben az ajtó már rendelkezik a körkörös gumitömítéssel és a panelek hátulján – ami a garázsba befelé néz – ki van hagyva a hely az utólagos hőszigetelő paneloknak. Ez azért fontos, mert nagyon gyakran szembesülök azzal a problémával, hogy a hőszigeteletlennek indult garázsba előbb-utóbb fűtést szerelnek.

  • Ilyenkor a legtöbb esetben sajnos le kell cserélni a garázskaput. Azzal, hogy hőszigeteletlen szekcionált garázskaput ( Hörmann LTE ) választunk, megkíméljük magunkat a későbbi nagyobb kiadásoktól.

Ezek mellett pedig nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy a billenő garázskapuk és a szekcionált típusúak automatizálása gyakorlatilag ugyanaz, így mindenképpen érdemes átgondolni azt, milyen kaput választunk. Ha mindenképpen a költséghatékonyság a cél, akkor érdemes M-bordás hőszigeteletlen fehér Hörmann LTE garázskapura ajánlatot kérni, mert ez a legkedvezőbb megoldás a szekcionált garázskapu palettából.

Ha ügyesek vagyunk, akkor az utólagos hőszigetelést egyszerű hungarocell lapokkal otthon magunk is megoldhatjuk. A panel hátoldali kialakítása lehetővé teszi, hogy a hungarocell lapokat egyszerűen csak beillesszük a megfelelő sínrendszerbe a tetejét pedig leragasszuk. Persze létezik rá gyári megoldás is, mely minden szükséges elemet (ami tökéletesen passzol) tartalmaz.

Billenő garázskapu keret

Természetesen billenő garázskapu esetében is van lehetőség automatizálás alkalmazására, valamint adott esetben arra is, hogy csak a billenő garázskapu szerkezete az amit a Hörmann biztosít, a felületét Ön készítheti el. (pl.: egyedi fa burkolat.)

Billenő ajtóknál jellemzően akciós és kedvező áru szokott lenni a 2500x2125mm méret, illetve az ehhez nagyon közeli méretek. Ezt a tervezésnél érdemes figyelembe venni. A biztos megoldás ha már ilyenkor felveszi velünk a kapcsolatot és érdeklődik az akciós méretekről.