Építkezőknek

Kollégáimmal együtt megpróbáltuk a lehető legtöbb hasznos tanácsot összegyűjteni ezen az oldalon az építkezők számára. Ha betartja tanácsainkat, már az építkezés alatt jelentős összegeket takaríthat meg, ezért kérem olvassa el az alábbiakat:

Tipp: Ha most nincs ideje,kérjen itt garázskapu ajánlatot egyszerűen!

I. A jellemző magassági és szélességi méretek

Az új családiház terveknél jellemző, hogy az építész széles garázskapukat tervez. Ezalatt értem a 3,5 métertől – 5 méter szélességig terjedő lakossági garázskapukat. (Természetesen lehetséges, hogy kisebb szélességű ajtót terveznek.) Mint általában mindenhol, itt is igaz az, hogy a „gyakrabban gyártott” méretű garázskapuk árfekvése kedvezőbb, ezeket a méretű garázskapukat nevezzük „járatos méretűnek”.

A 3,5 – 5 méter szélességű kapukhoz a járatos méretű magasságok a következőek: 2 méter – 2.125 méter – 2.25 méter. (Pl.: 3 méter x 2 méter, 4 méter x 2 méter stb…). Míg a szélességi mérettel a legtöbb esetben lehet „játszani” azaz a nyílásméretre alakítani, addig a magassági mérettel csak nagyon nehezen és költségesen!

Csak a példa kedvéért: Egy átlagos VW Transporter vagy Toyota Hiace tetőcsomagtartó nélkül kényelmesen befér a 2.125 méter magasságú garázskapun.

Tipp: A 2 méter és 2.125 méter magasságú kapuknál ráadásul kedvezőbb áron jut az automatikákhoz!

Ajánlatot kérek a garázskapura

II. Automatizálás és a hatékonyság növelése

Az esetek 99%-ban a garázskapu automatikával együtt kerül beépítésre, mégis csak nagyon kevesen használják ki azokat az „extra” opciókat, amiket a Hörmann automatikák már alapesetben is tudnak. Ilyen például a belső működtetés lehetősége távkapcsoló nélkül is. Ehhez egy egyszerű „ csengő nyomógomb” szükséges , ami bármelyik villanyszerelés üzletben beszerezhető. ( kb 500 Ft ) A nyomógombtól egy kétszálas vezetéket kell a szintén szükséges 230V-os konnektor mellé vezetni amit a kollégáink szereléskor bekötnek az automatikába. Így nem kell folyamatosan egy távkapcsolónak a zsebünkben lennie, ha otthon vagyunk. Itt fontos megjegyezni hogy ha a későbbiekben Hörmann kertkapu automatika felszerelését is tervezik akkor annak is célszerű egy nyomógombot felszerelni.

A nyomógombot tetszés szerinti helyre lehet tenni, viszont mindenképp olyan helyre ahonnan az adott berendezés jól látható és azt illetéktelenek ( pl.kisgyermek ) nem éri el. A nyomógomb megnyomásakor azonnal felkapcsolódik az automatika világítása , megvilágítva az utat a sötétben az autóhoz. Ez a világítás később automatikusan lekapcsolódik, Hörmann Supramatic automatika esetén alapkivitelben is a távkapcsolóról az automatika működésétől függetlenül bármikor fel-le kapcsolható.

Amikor ezt a belső nyomógombot ( nem kapcsolót ! ) felszereljük , célszerű rögtön elvégezni az elektromos előkészítést is az automatika részére. Az automatika működéséhez 1 db 230V-os konnektor szükséges a mennyezetre , a leendő garázskapu közepétől mérve különböző távolságra . Ez a távolság a kapu magasságától függ : 2125 mm-es kapumagasságig 3300 mm, 2250-2375 mm-es magasság esetén 3600 mm, 2500 mm-es magasság felett 4300 mm. A megadott magasságok szabványmagasságok.

Lehet, hogy ez elsőre bonyolultnak tűnik, de higgye el megéri vele foglalkozni !

Ajánlatot kérek a garázskapura

III. Mennyi idővel érdemes számolni, hogy ne legyen kapkodás a vége?

A Hörmann garázskapukat Németországban készítik és onnan kapjuk meg az Önét mi is. Egy garázskapu átlagos átfutási ideje kb. 4 – 8 hét kicsit bővebben a következő: ha fehér a kapu, akkor 4-6 héttel célszerű számolni. Ha színes vagy fafóliás akkor célszerűbb inkább 6-8 héttel számolni. Mivel sok garázskaput tartunk raktáron az is előfordulhat, hogy a megrendeléstől számított 1 héten belül be is tudjuk szerelni!

Azonban mindenkinek azt ajánlom, számoljon inkább 1,5 – 2 hónappal és ebben az esetben nem kell kapkodni majd! Ezeket a kapukat Önnek egyedileg személyre szabottan készítik Németországban. Vannak olyan garázskapuk, amelyeket „kisipari” módszerekkel állítanak össze, ezek elképzelhető, hogy gyorsabban kész vannak, de Ön szerint ez a biztos megoldás hosszú távra?

Ajánlatot kérek a garázskapura

IV. Apróságok, melyekkel megéri foglalkozni

  • Pár apróság, amelyeket mindenképpen érdemes megfontolni:
  • Ne hagyja magát a ‘K’ hőtényezővel „elvakítani” , (K érték: hőátbocsátási tényező…magyarul: milyen jó hőszigetelő a garázskapu:) ezt az értéket sokan sokféleképpen értelmezik és általában azt az értéket írják rá amit laborkörülmények között mértek. (Feltéve ha tényleg bemérették laborban.) Általánosságban elmondható, hogy a Hörmann 2 cm-es garázskapu K tényezője a beépített kapura(!) vonatkozóan megfelel egy középkategóriás műanyag ablakénak.
  • A bordás garázskapuk árfekvése alapvetően mindig jobb, mint a kazettás garázskapuké.
  • A garázskapu felé és közvetlen mellé soha ne tegyen vagy terveztessen semmilyen csövet vagy vezetéket, mert ez nagy mértékben megnövelné a beszerelés költségét!

A megfelelő garázskapu kiválasztása