A legjobb megoldás a garázskapu előkészítésére

A garázskapu választás már az építkezés előtt kezdődik, ideális esetben. A gyakorlatban ez azonban nagyon ritka, így a garázs utólag kerül apróbb-nagyobb módosításra. Ahhoz, hogy már az elején jelentősebb költségeket tudjunk megtakarítani, célszerű un. Járatos vagy standard méretű garázskaput választani.

Ehhez itt talál táblázatot: Szabványos kapuméretek táblázata

Az itt található méreteket úgy kell érteni, hogy ekkora „nyílást” kell kihagyni ahhoz, hogy az adott garázskapu beépíthető legyen. A garázskaput mindig vakolt nyílásba szereljük, mivel utólag már nem lehet a garázskapu „alá” semmit bedolgozni.

Szereléskor ideális ha már megvan (vagy tudjuk) a végleges aljzatszint magasságát illetve legalább a belső falsík vakolt, ahová a garázskapu kerül.

Ideális, ha a mennyezeten felül nincs a garázskapu útjában semmilyen akadály. Ilyen akadály szokott lenni a legtöbb esetben pl.: lámpabúra, armatúra, stb..

Itt érdemes megjegyezni, hogy az automatikák rendelkeznek beépített világító egységgel, ami az üzemelés után adott ideig világít. Ha kinyitja a kaput vagy bezárja, akkor ez a lámpa felkapcsolódik és utána adott ideig világít. Ez nem helyettesíti a teljesértékű fényforrást ugyan, de fénye arra elég, hogy kényelmesen kiszálljunk az autóból és megérkezzünk a másik épületbe.

Mire érdemes tehát figyelni az előkészítésnél:

  1. Pontos méretek betartása a falazásnál/építkezésnél
  2. Belső falsík lehetőség szerint vakolt legyen szerelés előtt
  3. Végleges aljzatszint kész vagy méretét tudjuk
  4. A nyitómotorhoz szükséges 230V megléte (ajánlatunkban minden esetben jelezzük, hogy az adott méretű garázskapuhoz hova érdemes ezt elhelyezni)
  5. Opcionális csengőnyomógomb azaz belső kapcsoló

Belső nyomógomb kialakítása már a tervezésnél:

Fontos tudni, hogy minden automatikus garázskapu vezérelhető csengő nyomógombról is, ezért a villamos hálózat kialakításánál érdemes a garázsban belül egy csengőnyomógombot is felszerelni, ezzel a garázskapu később belülről könnyen nyitható. A nyomógombról csak egy kéteres kábelt szükséges kivezetni, feszültséget nem szabad rá kapcsolni!

Korábban írtuk:

Ha most építkezik, akkor az alábbiakat érdemes szem előtt tartani a garázskapu helyének kialakításakor.

  • A garázskapu a belső falsíkra kerül felszerelésre az esetek döntő többségében (99,9%)
  • A belső falsíkon két oldalt 10-10cm helyre, felül a szemöldöknél pedig 3 méter szélességig 13 cm, 3 m szélesség felett pedig 24 cm az ideális.
  • Ha a fenti méreteket bármilyen okból nem sikerült tartani, akkor is van megoldás, de ez általában valamilyen többletköltséget jelent
  • Ideális esetben a vakolás és az aljzat kész van a garázskapu beépítésekor. Ha ezzel mégsem tudunk elkészülni, akkor a garázskapu körül készítsük el a vakolást, a végleges aljzatot pedig jelöljük be. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a garázskaput utólagosan szükséges beállítani.
  • Hálózati feszültség: fontos, hogy az automata garázskaput a beszerelés után rögtön ki tudjuk próbálni, így ha nincs végleges megoldás, akkor egy hosszabbító használata szükséges.

Garázskapu helyigény

Fontos, hogy beszereléskor már a vakolt nyílásméretnek kell minket fogadnia. Ha automatikával vásárolja meg a garázskaput, akkor szükséges egy csengő nyomógomb kikábelezése (belső nyomógombként – villanyszerelő érteni fogja!) Valamint egy 230Vos dugalj elhelyezése az automatikának. (Ez a garázskapu magasságától függ – ajánlatomban kitérek majd rá!)