A garázsajtó utólagos beépítése

Ha utólag építjük (építtetjük) a garázskaput, a következő szempontokra nem árt figyelnünk. Ha ezt betartjuk, akkor jelentős összeget tudunk megtakarítani, valamint megkíméljük magunkat a felesleges kiadásoktól és idegeskedéstől:

  1. Ha automata garázskaput szeretnénk, mindenképpen érdemes megkérdeznünk azt , hogy hova helyezzük a konnektort az automatikának, valamint azt, hogy egy belső csengőnyomógombról működtethető-e az automatika és a garázskapu.
  2. Fontos előre tudni, hogy a nyílásunkba milyen garázskapu építhető be.
  3. Érdemes eldöntenünk, hogy milyen szigetelésű garázskapura van szükségünk. Előfordul, hogy a hely adottságai miatt csak szigetelt garázskapu építhető be, esetleges méretre igazítással.

Utólag beépített garázsajtó

A gyakorlatban a helyszínek döntő többségére igaz “látatlanban” is, hogy beépíthető a garázskapu utólagosan. Sokan attól tartanak, hogy egy ajtó csere rengeteg rombolással jár.

Ezzel kapcsolatban érdemes tudni:

A régebbi, kétszárnyú garázsajtók általában a fal külső síkjával egy szintben lettek szerelve, azaz a külső síkon vannak. Ezeket a gyakorlatban egész egyszerűen csak levágjuk, illetve kivágjuk a keretét, mert az új garázskapu a belső falsíkra kerül az esetek döntő többségében. A kettő így nem zavarja egymást, gyakorlatilag nincs rombolás.

Van lehetőség arra is, hogy az új kaput szintén egy síkba tegyük a külső homlokzattal. Ez egy feláras opció, a gyakorlatban nagyon keveset szerelünk belőle, azokat is csak indokolt esetben:

  • Ha nagyon “rövid” a garázs, azaz nem férne be hosszában pl.: az autó.
  • Kifejezett kérés a külső homlokzat harmóniája miatt

A gyakorlatban azért szeretjük jobban belső síkra szerelni az ajtókat, mert így külsejük teljesen igénytelen lesz, nagyon lassan koszolódik el. (Ilyenkor egyszerűen vízzel át lehet mosni, mint egy gépjárművet.

Általánosan igaz, hogy érdemes még a munkálatok megkezdése előtt ajánlatot kérni a garázskapura, hogy az esetleges átalakítás során már a megfelelő méreteket alakítsuk ki!

Mennyi „rombolással” jár az utólagos garázskapu beépítés?

Alapesetben nem sokkal, hiszen ha a helyszín megfelelő, akkor pusztán némi por keletkezik, amelyet kollégáink természetesen feltakarítanak. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor keretet kell építenünk a garázskapuhoz, vagy esetleg a meglévő falat kell függőlegesbe – vízszintesbe hoznunk. Ez nagyobb kosszal jár ugyan, de kollégáink maradéktalanul eltakarítják azt minden esetben. Ilyenkor szükséges lehet egy kőműves az utólagos munkára. (pl.: Ha nagyon „meg kellett vésni” a falat) Ez azonban nem jellemző.

Garázskapu átadás után

Általában azt szoktuk javasolni, hogy a szerelést (amely 1 napig tart és általában 6-8 órát) megelőzően pakoljanak ki a garázsból vagy ha ez nem lehetséges, takarjanak le mindent a garázsban.